İstanbul PHP Konferansı 2015 2. si düzenlendi!
Bu yıl 2. kez düzenlenen phpKonf ( İstanbul PHP ) hakkında detaylı bi şekilde neler yaptığımızı, nasıl geçtiğini ve etkinlikle ilgili küçük detaylara yer vermeye çalışacağım. Yazım biraz gecikti ama umarım beğenirsiniz.
Etkinlik sabahı hiçbirşeyi kaçırmamak için erken yola çıktım, En erken gidenler arasında olduğum için karşılayan olmadı 😛 Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ulaşım konusunda pek sıkıntı çekmeyeceğiniz bir yer olduğu için ulaşımda hiç sorun yaşamadım.
Etkinliğin ilk gününde gecikmeler yaşandı, bu gecikmeler bana ilk başta eyvah dedirtti. Organizasyon hazırlığı bitmedi mi diye aklımdan geçti, biraz tedirgin oldum fakat Cal Evans ‘ın “Keynote going Pro” adlı hızlı başlangıcı ve stand-up tadında oluşu bizi rahatlattı.
Cal Evans
Yazıya devam etmeden önce ilk gün başlıklarını eklemek istiyorum. Program şu şekildeydi;
– Keynote going Pro
Cal Evans
– Composer best pratices
Jordi Boggianno
– Modern PHP
Emir Karşıyakalı
– Yazılım Geliştirme Süreçleri ve Agile Kültürü
Emrah Işıklı
– Growing your filesystem
Frank de Jonge
– PHP Uygulamalarınızı Güçlendirin
Muhittin Özer
– PHP ve SOA deneyimleri
Osman Üngür
– Advanced Monitoring
Mustafa Kutsal Ay
– Design Patterns, the practical approach in PHP
Hugo Hamon
– PHP ile Soket Programlama ve Ağ Servisleri
Hidayet Doğan
– HHVM, PHP7 & co
Pierre Joye
– PHP Uygulamalarını Docker ile Çalıştırmak
Berat Doğan
– PHP Interoperability with PPI Framework
Paul Dragoonis
– WP REST API sonrası WordPress ekosistemi ve kullanım alanları
Bora Yalçın
Programın aksama nedenine gelecek olursak ekibin gerçekten yorucu bir hazırlık dönemi atlatmış olmasıydı. Özellikle Emir Karşıyakalı ‘nın yorgunluğu dikkatimi çektiği için ilk gün pek yanına gitmedim 🙂 2. gün ise uykusunu az da olsa almış olması ve biraz daha dinç olması sevindiriciydi. PHPKonf ekibi her anın dolu dolu geçmesi için çalıştıklarını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
Jordi Boggianno 2. sunumda bizlere Composer ve Semantic örnekleriyle devam etti. Kendisi epey neşeli ve hareketli olmasına rağmen sunumda sanki durgundu.
Emir Karşıyakalı yorgunluğu sunumada yansıdı ayrıca zaman sıkıntısı olduğu için İstanbul PHP topluluğu hakkında kısa bilgi edinmiş olduk.
Öğle molası verdiğimizde yemeği nerede yiyeceğimi düşünürken güvenlik görevlisinin bana sevdiği bir yeri tarif etmesiyle yola çıktım ve güzel bi yemekten sonra PHPKonf etkinliğimize devam ettik.
Muhittin Özer ‘in Php Uyglamalarınızı Güçlendirin adlı sunumuna dinledim. Oldukça fazla konuşmacının bulunduğu etkinlikte bazı saatler hangisine katılacağımı şaşırdım doğrusu. Bazen yarım yarım giriş yaptım 😀
Osman Üngör ‘ün sunumu en çok dikkatimi çekenler arasındaydı. Çünkü kendisinin bilgilerini, tecrübelerini aktarma konusunda oldukça istekli oluşu herkesin dikkatini çekmiştir. İlk başta biz nereye düştük dercesine afalladık, bunu farkına varan Osman Üngör konuşmasına hızlı bir şekilde bizleride dahil ederek başarılı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumu esnasında devam etmek isteyişi fakat sürenin yetmemesi nedeniyle mikrofonunu ve ekranın kapatılması eğlenceli küçük bi şaka gibiydi 🙂 Kendisiyle o gün görüşemesemde Pazar günü yapılan yemekte tanışma fırsatı buldum.
Osman Üngör – PHP ve SOA deneyimleri
Hidayet Doğan ‘ın sunumuyla devam ettim.
Sonraki sunumda yarım yarım girdiğim için tam olarak ayrıntı veremiyorum.
Paul Dragoonis PPI Framework sunumu sevdiğim sunumlardandı. Kendisi durgun gibi görünsede aslında epey eğlenceli ve konuşkan biri olduğunu Pazar günü yemekte anladım. Etkinlikte 2-3 saatlik dolu dolu sohbet etme fırsatı bulduğum Paul ile umarım ileride birlikte çalışırım 🙂
PPI Framework
1. Günümüzü Teknik Konuşma ile bitirdik.
2.Gün
2. gün biraz geç katıldım açıkcası 😀 Nedeni ise ilk günkü gecikmenin yaşanağını düşünmüş olmamdı. İkinci gün özellikle havanın sıcak oluşu ve pazar günü olması nedeniyle ilk günkü gibi aktif olmayacağını düşünüyordum fakat aynı enerjiyle devam edildi.
Etkinliğimiz Lemi Orhan Ergin Bir Küskün Bir Barışık: Yazılımcının TDD ile İmtihanı ile başladı. Kendisinin sunumu oldukça güzeldi. Yapmak isteyipte yapmadığım konu olunca haliyle dikkatimi çekti 🙂
Davey Shafik PHP 7 sunumu beklediğim sunumlardandı. Örneklerle bizlere yenikliklerden bahsetti. Ayrıca 5+1 = 7 dikkat çekici noktalardandı 🙂 (‘ 666 ‘)
Davey Shafik – Php7
Midori Koçak ‘ın OOP sunumuyla devam ettim. Kendisinin en basit yolla OOP ‘yi anlatmaya çalışması ayrıca örneklerle vermesi aslında herşey bu kadar basit çok kurcalamayın der cinsindendi 🙂 Güzel başarılı sunumun süre kısıtlı olması sebebiyle biraz yarım bitti gibi.
Midori Koçak – Kim korkar OOP’dan?
Mikhail Vink ‘in sunumu en çok beklediklerim arasındaydı. PhpStorm ile ilgili birkaç problem yaşıyordum sağolsun sunum aralarında ve diğer boşluklarda epey yardımcı oldu. Yaşadığım problemi bilgisayarında test edecek kadar vakit ayırması beni mutlu etti. Merakla beklediğim sunumunda her zaman kullandığım ve kullanağım özelliklerden bahsetti. Birkaç özelliği sunumda öğrenmiş oldum çok işime yarayacak çok 🙂 Ayrıca çok cana yakın ve 2-3 saatlik sohbet etme fırsatı bulduğum için mutluyum.
PhpStorm: 42 Tips and Tricks
Sonraki sunumda sanırım Hüseyin Mert ‘in Nginx sunumuyla devam ettim yada karışık katıldım sanırım tam hatırlayamadım :/ Ayrıca diğer sunumlarda saatlerin kayması nedeniyle biraz karışık katılabildim.
Devrim Gündüz ‘ün sunumu oldukça eğlenceli geçti. Güldüren bir sunumdu 🙂
PostgreSQL
Son sunumları açıkcası karışık girdiğim için ayrıntılı olarak birşey yazamayacağım. Resimlerle belki bitirebilirim.
En son oturumda ise “Kadın Yazılımcı” ile bitirdik. Karşılıklı sohbetler şeklinde geçen konuşmalar ile geçti. Bu konuyla ilgi küçük de olsa düşüncemi şöyle belirtmek isterim:
Bu şekilde bir oluşum aslında daha fazla ayrımcılığın getireceği kanaatindeyim. Erkek kadın konusu hep tartışılacaktır fakat bu tarz toplulukla öne çıkmak yerine birey olarak çıkmanın insanlara daha iyi etki yapacağını düşünüyorum. Yapılan çalışmalarla aslında daha iyi ve kalıcı mesaj verilebilir. Bu konuyu Şirin Saygılı ile konuşma fırsatı buldum. Şimdiden başarılar dilerim.
Şirin Saygılı, Nesrin Kalender, Meryem Alay
Bu arada ilk gün Nesrin Kalender ile konuştuğum halde saçlarını farklı yaptığı için Nesrin olduğunu farkedememiştim 🙂 Sonraki gün tanıdğım şekilde geldiğinde rahatça farkedebildim 😀 Mobil ve js konularında yararlı konuşma yapma fırsatı bulduk kendisiyle.
Etkinlik dolu dolu geçti gerçekten. Birkaç sunum haricinde son derece keyifliydi. Etkinliğin asıl benim için faydalı olduğu kısım pazar akşamı yemeği ve boğaz gezimizdi. Orada birçok kişiyle tanışma fırsatı buldum. Osman Yüksel ile her ne kadar tam olarak tanışamasakta kendisi gerçekten çok eğlenceli birisi. Herşeyin keyfini çıkarabilecek kadar başarılı, umarım bu keyifli hali her zaman devam eder. Arda Kılıçdağı tanıyamadığım için tam olarak konuşamadık 🙂 Sonradan Arda olduğunu farkettim fakat iş işten geçmişti 🙂 Aklıma gelmeyen isimlerden şimdiden özürdilerim yazım epey uzadığı için son olarak çektiğim birkaç resim paylaşarak bitirmek istiyorum.
Sunumlardan;
Biraz uzun bi makale oldu sanırım 🙂 Sonraki etkinlik makalelerimde görüşmek üzere 🙂