SEO Uyumlu Makale Yazma

SEO uyumlu makale yazma

SEO uyumlu makale yazmanın püf noktaları neler? SEO ile uygun makale nasıl yazılır?

SEO uyumlu makale yazma oldukça zahmetli olsa bile eğer rakiplerinizi geçmek istiyorsanız ve Google gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmak istiyorsanız SEO ile uygun makale yazmak zorundasınız.

SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu )’ya uyumlu makale yazmak demek sadece özgün makale yazmak değildir. Kaliteli bir içerik için hangi adımlara dikkat etmeliyiz madde madde inceleyelim.

Adım adım SEO uyumlu makale yazma

SEO uyumlu makale yazmanın sadece özgün içerikle yazmanın yanında içerik düzeni, sayfa hızı, alakalı görsel ve medya ile desteklemek rakiplerinizden önde olabilirsiniz. Sırayla listeleyelim;

1-) İçerik ile uygun özet başlık seçmek!

Kaliteli bir içeriğiniz var ama uzun ve anlamsız başlık tercih ederseniz bu güzel makalenin değerini yitirmesine neden olur. Bu nedenle yazdığınız içerik ile alakalı 4-5 anahtar kelimeyi geçmeyecek şekilde özetlemeliyiz (boşluk ile birlikte 60 karakter olarak sınırlamak faydalı olacaktır) ve daha fazla aranacağını düşündüğünüz anlamlı cümle ile başlık oluşturmalısınız. Ben genellikle her kelimenin baş harfi büyük olacak şekilde tercih etsemde arada farklı denemeler yapıyorum.

2-) Makale uzunluğu ne kadar olmalı? Karakter sayısı Önemli mi?

Yazdığımız içerik 300 kelime üzeri olması bizim yararımıza olacaktır. Bu kolay gibi görünsede zorlayacaktır. Çünkü alakasız kelimeler ve fazla kelime tekrarı makale kalitesini düşürecektir.

3-) Alakalı resim, video, gif benzeri alakalı medya kullanımı

SEO uyumlu makale yazma aslında özgün içeriğinizi görseller, video vb ile medyalarla desteklemeniz oldukça yararlı olacaktır. Bu sizi o yazdığınız makaleye hakim olduğunuzu ve ziyaretçi için oldukça açıklayıcı içerik sağladığınızı gösterir. Peki medya öğeleri kullanırken nerelere dikkat etmeliyiz?

  • Resim boyutları çok yüksek olmamalı yani optimize edilmelidir. Örneğin reklamcı baskıları gibi 300dpi yerine 60 dpi – 72 dpi görsel web için uygun olacaktır. Kb olarak ne kadar düşerse (tabii kaliteyi çok abartmadan düşürmeliyiz.)

Örnek;

Seo İçin resim nasıl optimize edilir? SEO İçin resim nasıl optimize edilir?

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi dosya boyutu 50kb ile 9,8kb ye kadar düştü. Ben burada Gimp (Linux üzerinde) kullandım. Kullandığını resim düzeltme programlarında web için kaydet seçeneği varsa o şekilde kullanmanız resmi daha iyi optimize etmenizi sağlar. Manuel resim optimasyonu dışında Yahoo Smush.it eklentisi işinizi görecektir.

  • Eklediğiniz resimlerin alt (Alternetif metin; yani resmin ne olduğunu belirtiyoruz), width (Genişlik), height (Yükseklik) gibi atanan değerleri yazmanız arama motorları botları tarafından anlamlandırmasını sağlar. İçeriğinizi göremez ama okuyarak anlamaya çalışan botlarıda düşünmek gerekir kısaca 🙂 Resim eklerken yazının olduğu genişlik ne ise tam boyutu o şekilde olmalı. Yanı makale alanınız genişliği 750px ile sizde resminizin genişliğini 750px yapın. Yeniden boyutlandırma işlemi için exstra işlem yapmayın.

Örnek kullanım:

<img src="RESİM URL" alt="SEO çalışma teknikleri" width="100%" height="100%" />

  • Kaliteli bir makaleyi video ve gif ile desteklemeniz ve belli aralıklarla içeriği güncellemeniz SEO bakımından paha biçilemez içeriğe doğru büyük adım atmış olacaksınız.
  • Resimlerinizi tanımlarken, isim yazarken ne ile ilgili olduklarını belirtirseniz Google Görseller, Yahoo Görseller gibi aramalarda çıkmanızı ve alakalı içerik ile kaliteniz artacaktır.

4-) Makale içi ara başlık kullanımı H1, H2, H3, H4, H5, H6

SEO ile başlık tercihi ne alaka diyebilirsin ve hiç kullanmıyor olabilirsiniz. Aslında burada sitemizi göremeyen ama okuyarak anlamlandıran botlar için rehberlik ediyoruz. Burada botlara göre gidiyor gibi hissedebilirsiniz ama bu kullanımlar görsel tasarım açısından iyi görüneceğinden emin olabilirsiniz.

Hazır sistem kullanıyorsanız (Örn: WordPress) makalenizin ana başlığı h1 olduğu için ve kısa makale yazacağınızdan tekrar h1 kullanmanıza gerek yok. Konuyu başlıklara bölerek en azından 1’er tane diğer bağlık gruplarını kullanmanız okunurluğu ve öenm sırasını belirmede yardımcı olacaktır.

SEO çalışması için başlık (H1) - Wordpres'te SEO çalışması için başlık (H1) – Wordpres’te

Alt Başlıkları Hangi Sıklıkla Kullanmalıyız?

WordPress, Blogspot, Blogger gibi hazır içerik sistemi (CMS) Kullanıyorsanız aslında SEO için birçok şey elinizde hazır olarak sunuluyor. Size sadece uyugn yerlere yerleştirmek düşüyor.

5-) Anahtar Kelimelere Odaklanmak, Renklendirmek

Bu yazımızda anahtar kelimemiz SEO uyumlu makale yazma olduğu için belirli yerlerden kalın, renkli ve italik yaparak anahtar kelimelerimize odaklıyoruz. Burada %3 – %6 arası geçmeyecek şekilde yani 100 kelimede en fazla 6 kez anahtar kelimenizi kullanın. Spam gibi anahtar kelime girmeye gerek yok.

6-) İç bağlantı ve dış bağlantılar

Bir konuda makale yazdınız ve konu içerisinde açıklama yapmak yerine makaleyi daha kısa tutmak için ve okuyucuya kolaylık sağlamak açısından sayfa için linkleme yani iç bağlantıları kullanırız. Sitemizdeki sayfalardan alakalı linkler vermek iç bağlantılar olarak adlandırabiliriz.

Dış bağlantılar ise konu ile alakalı bağlantı verebilirsiniz. Belirli sayıda verdiğinizde bu size olumlu yansır ama fazlası size zarar verecektir. Sayfanın kaliteli olması önemli. Eğer güvenemiyorsanız linke rel=”nofollow” ekleyerek güvenemediğinizi arama motorlarına bildirebilirsiniz. İçeriğinizle ilgili olan otorite sitelere link vermeniz, sitenizi her zaman değerini arttıracakır.

Bunu en iyi ve en doğru kullanabileceğiniz kaynakça bölümü olabilir.

7-) Doğru etiket kullanımı

Etiket kullanımı genelde birçok kişinin umursamadığı veya kullanırken tek tek kelime doldurarak anlamsızlaştırmaktadır. Mesela bu konu SEO uyumlu makale yazmak olduğu için ben anahtar kelimelerimi SEO, uyumlu, makale, yazmak gibi tek tek verirsem hedefime ulaşamam.

Etiketleri kullanırken başlık kullanımız sınırlı olduğundan aslında bize makaleyi farklı farklı başlıklarda vermemizi sağlar. Kısaca aranacağını düşündüğünüz kelime veya kelime gruplarını girerek daha geniş bi arama hacmine sahip olabilirsiniz. Mesela ben bu konuda “Linux üzerinde resim nasıl optimize edilir?” şeklinde etiket açtığımda hem konuyu genişletmiş olurum hemde yeni bir başlığım olur. Bu şekilde düşünebilirsiniz.

😎 Eski makalelerin güncellemesi

Bir makale yazdınız ve artık onunla ilginizi kesebilirsiniz dersek yanlış olur. Yeni bir makale yazma fırsatınız yoksa eski makalelerinizi güncelleyerek oldukça faydalı olacak. Arama motorları botlarınızı sitenizi düzenli olarak gezmeye devam edecektir.

9-) İçerik dili ve imla kurallarına uygunluğu

Yazdığınız yazı birden fazla dil olursa bu size olumsuz yansır. Açıklama veya çevirisini yaptığınızda da uzayacaktır. Bu durumdan kurtulmak için dilleri karıştırmadan kullanmak yerinde olacaktır. İmla hatalarını olabildiğince azaltmaya çalışmalısınız. Mesela noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak gibi püf noktalara dikkat etmenizde yarar var.

SEO uyumlu makale yazma dışında arama motorlarında üste çıkmak için neler yapmalıyım?

Buraya kadar bir makale nasıl yazılır üzerine odaklandık. Bu yaptığımız site içi SEO çalışmasıdır. Site dışı çalışamalarda sitemizin hızlı açılması için js, css, media optimize etme, sosyal medya metaları düzenleme, sayfa description (tanımlaması), backlink gibi birçok etkenler bulunuyor. Bu çalışmaları ayrı bi konuda yayınlayacağım. Sorularınız olursa yorum kısmından sorabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Temmuz 2016

Makale Yayım Tarihi: 14 Temmuz 2016

“SEO Uyumlu Makale Yazma” için 4 yorum

  1. Merhaba, sayfanıza sosyal medyadan denk geldim birşey sormak istiyorum, ben blog olarak wordpress kullanıyorum ve birçok adımı yapmak oldukça uzun sürecek gibi, bunun yerine bu işlemleri kolayca yapabileceğim önerdiğiniz bir eklenti var mı? İyi çalışmalar

    1. Merhaba, evet aşamalar biraz zahmetli oluyor ilk başta. Eklenti olarak ise e-ticaret sitesi, video veya tanıtım sitesi yapmayı planlayanlar için All In One SEO Pack eklentisi faydalı olacaktır. Kişisel site olarak ise yani makale, teknik yazı vb paylaştığınız blog için Yoast SEO kullanmanız oldukça faydalı sonuç verecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir